ELVIS CENTRUM

International Centre Of Elvis Presley

  • Nie jesteś zalogowany.

#1 2009-10-22 11:27:59

Marlena
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008-12-16
Posty: 13595

Zupy

Kapuśniak ( Pokarm dla duszy)

2 główki kapusty
8 szklanek wody
Ćwierć kilo mięsa wieprzowego  lub  pół szklanki stopionej  słoniny   
szczyptę sody
2  łyżeczki soli
1 łyżeczka  pieprzu

Główki kapusty  umyj, poszatkuj. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj mięso lub stopioną słoninę i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj kapustę, a po kilu minutach dodaj do smaku sól i pieprz. Gotuj 4 godziny – krócej jeżeli kapusta jest młoda.

http://m.onet.pl/_m/c988f80abeda2e4a9fd4cc19f9eafaa6,5,12.jpg


http://i17.photobucket.com/albums/b82/Charmed31/Elvis%20Presley/tcb_elvis_gif.gif

Offline

 

#2 2009-10-25 08:32:45

Marlena
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008-12-16
Posty: 13595

Re: Zupy

Zupa z borówek amerykańskich i bananów

4 banany
3 łyżki soku z cytryny
6 szklanek soku jabłkowego
1/4 szklanki cukru
1 łyżka mączki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 1/2 szklanki gęstej śmietany
2 szklanki borówek amerykańskich

Zmiksować banany z sokiem cytrynowym wlać do garnka dodać 3/4 soku i zagotować dodać cukier i odstawić zmieszać mączkę ziemniaczaną z pozostałą częścią soku dodać do zupy zagotować odstawić i schłodzić do śmietany dodać cynamon i rozprowadzić w zupie następnie dodać borówki podawać w schłodzonych miseczkach


http://img132.imageshack.us/img132/5002/borowkafot.jpg


http://i17.photobucket.com/albums/b82/Charmed31/Elvis%20Presley/tcb_elvis_gif.gif

Offline

 

#3 2009-10-25 08:56:11

Marlena
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008-12-16
Posty: 13595

Re: Zupy

Fasolówka

1 szklanka fasoli
1,5 litrabulion
2  marchewki
3 sztuki  papryki
1  cebula
10 deko bączku wędzonego   
2 łyżki mąki
4 łyżki oleju
sól
pieprz
papryka mielona
estragon
tymianek
czosnek suszony

Fasolę przepłukać, zalać zimnym bulionem i odstawić na 2 godziny. Następnie ugotować aby fasola była miękka. Marchew, paprykę i cebulę oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Boczek skroić w kostkę i wysmażyć na patelni. Następnie do smażącego się boczku dołożyć warzywa, podlać odrobiną bulionu i dusić, aż będą miękkie, warzywa i boczek przełożyć do fasoli.
Olej rozgrzać, dodać mąki, podsmażyć, dolać bulionu i zasmażkę przelać do zupy.
Całość podgotować, przyprawić ziołami i podawać.

http://knedlik.blox.pl/resource/fasolowa1.jpg


http://i17.photobucket.com/albums/b82/Charmed31/Elvis%20Presley/tcb_elvis_gif.gif

Offline

 

#4 2009-10-25 10:20:25

Marlena
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008-12-16
Posty: 13595

Re: Zupy

Szybka zupa warzywna

1 torebka zupy pomidorowej w proszku
1 torebka  rosołu z makaronem
2 tłuszczu z bekonu
1 torebka   zupy jarzynowej w proszku
2 szklanki  zimej  wody
1 torebka zupy grzybowej 
1 torebka  zupy kartoflanej 
Zmieszaj wszystkie zupy razem w dużym garnku . Dodaj tyle wody ile jest na przepisie każdej zupy.  Pomieszaj i przypraw pieprzem. Dodaj tłuszcz z bekonu  Podawaj z sucharami.

*W przepisie podano zupy w puszkach.

http://img193.imageshack.us/img193/593/50716jarzynowapomidorow.jpg


http://i17.photobucket.com/albums/b82/Charmed31/Elvis%20Presley/tcb_elvis_gif.gif

Offline

 

#5 2009-10-26 11:32:21

Marlena
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008-12-16
Posty: 13595

Re: Zupy

Kukurydziany chowder z boczkiem

8 plasterków drobno pokrojonego boczku
2 duże posiekane  cebule
2 łodygi posiekanego selera naciowego,
4 szklanki mleka
1 szklanka gęstej śmietanki (35%)
2 łyżki mąki kukurydzianej
4 małe puszki kukurydzy
1 pęczek posiekanej  natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

W garnku do zupy obsmażyć boczek na średnio dużym ogniu, aż będzie chrupki i rumiany. Odlać połowę powstałego tłuszczu, dodać cebulę i selera naciowego. Podsmażać, aż warzywa zmiękną. Dodać mleko, śmietankę, podgrzać. Wsypać mąkę kukurydzianą, mieszać aż zupa zgęstnieje (ok. 10 minut). Dodać kukurydzę, podgrzewać aż zupa będzie gorąca. Doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.

http://img195.imageshack.us/img195/4563/dsc4090.jpg


http://i17.photobucket.com/albums/b82/Charmed31/Elvis%20Presley/tcb_elvis_gif.gif

Offline

 

#6 2009-10-29 13:23:05

Marlena
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008-12-16
Posty: 13595

Re: Zupy

Zupa kukurydziana z czerwoną papryką

2 puszki kukurydzy
2 łyżki  oliwy z oliwek
4 nieduże cebule, pokrojone w cienkie plasterki
4 posiekane  ząbki czosnku
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 litr bulionu z kurczaka
1 chili rancho
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka startego cheddara (jak najostrzejszego)
sok i starta skórka z 1 limonki
1 szklanka posiekanej świeżej kolendry


Postaw na średnim ogniu duży garnek o grubym dnie. Dzięki grubemu dnu ciepło będzie się lepiej rozchodzić i składniki się nie przypalą. Rozgrzej w nim  oliwę. Dodaj cebulę i podsmaż ją. Dodaj czosnek i kmin rzymski. Podsmaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj bulion i chili rancho i podgrzewaj, aż zaczną się pojawiać bąbelki. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż chili zmięknie i odda swój smak i lekką ostrość zupie. Wyjmij chili, posiekaj ją i dodaj z powrotem do zupy. Powoli wmieszaj mąkę kukurydzianą i dodaj  kukurydzę, paski papryki, starty ser, skórkę i sok z limonki, oraz kolendrę. Zamieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj przybrane kilkoma gałązkami kolendry.

http://img503.imageshack.us/img503/2937/odc8zupakukuirydziana.jpg


http://i17.photobucket.com/albums/b82/Charmed31/Elvis%20Presley/tcb_elvis_gif.gif

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting 1.2.13
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo